ANMA ve ANLAMA
Yüce dinimizde anlamlı gün ve geceler, kandillerle duygu yoğunluğu içerisinde kutlanır. Kandilin bir anlamıda ışık veya ışıklandırmaya karşılık gelmektedir.
Kandillerimizi ;
1- Regaip Kandili : Arzu edilen anlamı taşır ve üç ayların girişi olan Recep ayının ilk cuma gecesi,
2- Miraç Kandili : Peygamberimizin (sav) Allah’ın huzuruna çıktığı ve 5 vakit namazın farz kılındığı Recep ayının 27. gecesi,
3- Berat Kandili : Allah’ın rahmetinin bol olduğu tövbe ve bağışlanma anlamındadır ki, Şaban ayının 15. Gecesi,
4- Kadir Gecesi : Kuran-ı Kerim’in, Peygamberimiz (sav) aracılığıyla İnsanlığa indirildiği Ramazan ayının 27. gecesi,
5- Mevlit Kandili ; Sevgili Peygamberimiz Hz Muhammed Mustafa ‘nın (sav) doğduğu, hicri takvime göre Rebiulevvel ayının 12. gecesi,
Olarak kısaca tanımlamak mümkündür.
Bu yıl Rebiulevvel ayının 12. Gecesi, 23 Ocak gününe rastladığı için “Mevlit Kandili “ ülkemizde ve tüm dünyada kutlanmıştı.
14-20 Nisan tarihleri arasında 1442. doğum yıldönümü ise ; Diyanet İşleri Başkanlığı’nca 1989 yılından bu yana olduğu gibi “Kutlu Doğum Haftası” etkinliğiyle kutlanacaktır. Bu tarihte kutlanmasının sebebi, Miladi takvime göre doğumun 20 Nisan’a denk gelmesidir.
Kutsal gün ve gecelerin önemi tarifsizdir. Hoşgörü ,erdemli olma, sevgi, bağışlama, fazilet ve daha sayamayacağımız nice güzel davranışların özü, kaynağıdır. Bu anlamlı gecelerde insanlar daha iyi bir kul olma adına, öz eleştiri yaparak davranışlarını gözden geçirir. Huzur içerisinde ibadet eder.
Peygamberimiz (sav), insanlığın kurtuluşu için bir güneş gibi doğmuştur. Sevgi, zulme ve cehalete karşı duruş, adalet, eşitlik gibi birçok ulvi değer, onunla anlamlanmış ve değer kazanmıştır.
Kutlu doğum aynı zamanda müminlerin bayramı olarak da telaffuz edilir.
Bu bayramın, Kardeşliğe, Barışa, Huzura vesile olmasını diliyor, başta derneğimiz üyelerine ve tüm İslam alemine hayırlar getirmesini temenni ediyorum.
Kutlu Olsun.
Alpay EKİCİ
Dernek Genel Sekreteri
68 Görüntüleme
Defterdar cümle malımın nâzırı olup,
umûr-ı alem ona müfevvazdır.
Ânın izni olmadan bir akçe ne dahil ve
ne hâric-i hazine ola.
Kanunname-i Ali Osman